Jadłospis

Jadłospis 23.09.2019 r. – 27.09.2019 r.

Dzień

Posiłek

Alergeny

 

 

23.09.2019 r.

poniedziałek

  • zupa kalafiorowa zabielana z ziemniakami (woda, żeberka wieprzowe, ćwiartki z kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, kasza manna, śmietanka 18%, koper, sól, przyprawy)
  • chleb mieszany (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, olej roślinny, drożdże, mąka sojowa, sól, cukier)
  • jogurt z ziarnami 180g
  • owoc: gruszka

 

 

1,4,7

 

 

 

24.09.2019 r.

wtorek

  • kotlet mielony smażony (łopatka wieprzowa, bułka tarta, jajka, cebula, sól, przyprawy, olej rzepakowy)
  • ziemniaki z koperkiem
  • sos własny (olej rzepakowy, mąka pszenna, woda, sól, przyprawy)
  • surówka szwedzka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, cebula, musztarda, olej rzepakowy, pieprz)
  • sok jabłkowy 100%
  • dodatek: placek drożdżowy (mąka pszenna, jajka, drożdże, cukier, mleko, tłuszcz)

 

 

 

1,3,4,8

 

 

25.09.2019 r.

środa

  • żeberka duszone w sosie własnym (żeberka wieprzowe, olej rzepakowy, mąka pszenna, woda, sól, przyprawy)
  • ziemniaki z koperkiem
  • kapusta kiszona zasmażana (kapusta kiszona, woda, boczek wędzony, mąka pszenna, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz czarny)
  • sok owocowy 100%
  • owoc: banan

 

 

 

1

 

 

26.09.2019 r.

czwartek

  • indyk w sosie z brokułem (filet z indyka, brokuły, woda, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna, śmietanka 18%, sól, przyprawy)
  • makaron kolanka (mąka pszenna, woda)
  • woda niegazowana 0,5l
  • dodatek:wafelek
  • owoc: jabłko

 

 

1,4

 

 

27.09.2019 r.

piątek

  • ryba w sosie cytrynowym (filet z łososia, woda, mąka pszenna, masło, śmietanka 18%, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy)
  • ryż paraboliczny (ryż, woda, masło, sól)
  • bukiet warzyw z wody (marchewka, kalafior, brokuł, woda, sól)
  • soczek owocowy w kartoniku 100%
  • dodatek

 

 

1,4,11

 

Składniki alergenne

 

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona/orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe)
  2. Soja
  3. Jaja
  4. Mleko (łącznie z laktozą)
  5. Orzeszki ziemne/arachidowe
  6. Orzechy, tj. migdały, orzeszki piniowe, orzeszki pistacjowe, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia
  7. Seler
  8. Gorczyca
  9. Nasiona sezamu
  10. Łubin
  11. Ryby
  12. Skorupiaki
  13. Mięczaki
  14. Dwutlenek siarki i siarczany (E 220 – E 227) w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 (dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców oraz do napojów gazowanych)