alergeny

Składniki alergenne w posiłkach szkolnej stołówki

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona/orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe)
  2. Soja
  3. Jaja
  4. Mleko (łącznie z laktozą)
  5. Orzeszki ziemne/arachidowe
  6. Orzechy, tj. migdały, orzeszki piniowe, orzeszki pistacjowe, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia
  7. Seler
  8. Gorczyca
  9. Nasiona sezamu
  10. Łubin
  11. Ryby
  12. Skorupiaki
  13. Mięczaki
  14. Dwutlenek siarki i siarczany (E 220 – E 227) w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 (dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców oraz do napojów gazowanych)