Składniki alergenne w posiłkach szkolnej stołówki
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona/orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe)
- Soja
- Jaja
- Mleko (łącznie z laktozą)
- Orzeszki ziemne/arachidowe
- Orzechy, tj. migdały, orzeszki piniowe, orzeszki pistacjowe, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Łubin
- Ryby
- Skorupiaki
- Mięczaki
- Dwutlenek siarki i siarczany (E 220 – E 227) w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 (dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców oraz do napojów gazowanych)
Opublikowano:
16 września 2019 20:56
Wyświetleń:
550