Jadłospis

Jadłospis 14.09-18.09.2020

Jadłospis

 

14.09.2020 r. – 18.09.2020 r.

 

Dzień

Posiłek

Alergeny

 

 

14.09.2020r.

poniedziałek

  • zupa ogórkowa składniki: woda, żeberka wieprzowe, ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka, seler, pietruszka, por, śmietanka 18%, mąka pszenna, koperek, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, czosnek granulowany
  • pieczywo mieszane
  • kaszka mannaz owocami
    • owoc: nektarynka

 

 

1,2,4,7

 

 

15.09.2020r.

wtorek

  • pulpety w sosie koperkowym składniki: łopatka wieprzowa, woda, jajka, cebula, mąka pszenna, śmietanka 18%, koperek,sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, zioła suszone
  • ryż paraboliczny, woda, masło, sól
  • bukiet warzyw składniki: marchewka, kalafior, brokuł, woda, sól
  • sok marchwiowo-owocowy 300ml

 

 

1,3,4

 

 

16.09.2020r.

środa

  • gulasz wołowy składniki: wołowina, cebula, woda, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła suszone
  • kasza gryczana, woda, olej rzepakowy, sól
  • surówka z buraczków składniki: buraki, cebula, olej rzepakowy, sól, cukier, kwasek cytrynowy, pieprz czarny
  • sok owocowy w kartoniku 200ml

 

 

1

 

 

17.09.2020r.

czwartek

  • sos mięsno-warzywny składniki: szynka wieprzowa, woda, cebula, pomidory z puszki, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła suszone, ser gouda
  • makaron spaghetti, woda, sól
  • jogurt pitny owocowy 300ml
  • owoc: śliwki

 

 

1,4

 

 

18.09.2020r.

piątek

  • pstrąg smażony składniki: filet z pstrąga, mąka pszenna, sól, pieprz cytrynowy
  • ziemniaki, woda, masło, sól
  • surówka z kiszonej kapusty składniki: kapusta kiszona, jabłka, cebula, natka pietruszki, olej rzepakowy, cukier, pieprz czarny
  • sok owocowy 100% w kubku 200ml

 

 

1,4,11

 

 

Zastrzega się możliwość zmiany w jadłospisie

 

Składniki alergenne

 

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona/orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe)
  2. Soja
  3. Jaja
  4. Mleko (łącznie z laktozą)
  5. Orzeszki ziemne/arachidowe
  6. Orzechy, tj. migdały, orzeszki piniowe, orzeszki pistacjowe, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia
  7. Seler
  8. Gorczyca
    1. Nasiona sezamu

10. Łubin

11. Ryby

12. Skorupiaki

13. Mięczaki

14. Dwutlenek siarki i siarczany (E 220 – E 227) w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 (dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców oraz do napojów gazowanych)